امروز: سه شنبه 18 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

SWIFT

SWIFTدسته: کامپیوتر و IT
بازدید: 44 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 47 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 67

امروزه در تجارب جهانی استفاده از شبكه های الكترونیكی برای انجام دادن این تبادلات رواج فراوان دارد از مؤثرترین و فراگیرترین این شبكه ها، شبكه SWIFT می باشند SWIFT مخفف عبارت زیر (Society for Financial Telecommunication Worldwide Interbank) است این شبكه تبادلات بانكی را تحت نظام EC انجام درآورده و دارای ویژگیها و محاسن گوناگونی می باشد استفاده از شب

قیمت فایل فقط 4,900 تومان

خرید

SWIFT

1-2-1 مقدمه

در بخشهای پیشین با مفاهیم گوناگونی از تجارت الكترونیكی آشنا شدیم. در این قسمت با یك كاربرد وسیع شیوه از معاملات تجاری بیشتر آشنا می شویم. بی شك معاملات تجاری در سطح بین المللی و داخلی مستلزم رد و بدل شدن سریع و مطلوب مبادلات پولی و بانكی می باشد.

امروزه در تجارب جهانی استفاده از شبكه های الكترونیكی برای انجام دادن این تبادلات رواج فراوان دارد از مؤثرترین و فراگیرترین این شبكه ها، شبكه SWIFT می باشند. SWIFT مخفف عبارت زیر (Society for Financial Telecommunication Worldwide Interbank) است. این شبكه تبادلات بانكی را تحت نظام EC انجام درآورده و دارای ویژگیها و محاسن گوناگونی می باشد. استفاده از شبكه SWIFT در مؤسسات بانكی و مالی در اكثر كشورهای جهان رواج گسترده ای دارد. در ادامه این قسمت به شرح مبسوطی از اجزای مختلف SWIFT می پردازیم.

پ-2-2 تاریخچه

بعد از پایان جنگ جهانی دوم، برای جارت، اقتصاد جهان سرفصل جدیدی گشوده شد. كشورها بعد از جنگ برای بازسازی خسارت های جنگ تلاش جدی را آغاز نموده و چرخ تولید و تجارت با سرعت زیادی به حركت درآمد. به تناسب افزایش داد و سندهای تجاری، حجم پرداختهای پولی و مبادلات مالی این كشورها سیر صعودی پیدا كرد. در اوایل دهه 60 میلادی حدود 60 بانك بزرگ از كشورهای اروپاییی و آمریكایی كه سهم بیشتری از تجارت جهانی را دارا بودند، تصمیم گرفتند برای كاهش هزینه های داد و ستدهای مالی و رد و بدل كردن اطلاعات بانك چاره اندیشی كرده و مبادلات بین بانكی را به نحوی در سایه پیامهای الكترونیكی استاندارد، مكانیزه كنند. لذا در دسامبر سال 1967 هفت بانك برجسته كشورهای آمریكا، انگلستان، فرانسه، سوئیس، اتریش، هلند و دانمارك تحقیقات را در این زمینه آغاز نموده و نتیجه تحقیقات خود را در ماه می سال 1972 انتشار دادند كه با پذیرفته شدن این نتایج در ماه می سال 1973 مؤسسه SWIFT با عضویت 239 بانك از 15 كشور جهان در بروكسل تاسیس گردید. شایان ذكر است هزینه های مطالعات مذكور توسط 73 بانك اروپایی و آمریكایی در سال 1971 تقبل گردیده بود.

پس از پایان مراحل قانونی تأسیس، خرید تجهیزات، نصب و راه اندازی شبكه سوییفت در ماه می سال 1977 رسماً شروع بكار كرد. در این مرحله تعداد  اعضای شبكه 518 بانك از 230 كشور بوده و امروزه این شبكه با عضویت 6000 بانك و مؤسسه مالی از 163 كشور جهان در حال فعالیت است و روزانه حدود 5/3 میلیون پیام از طریق این شبكه فرستاده می شود.

مركز اصلی شبكه سوییفت در كشور بلژیك بوده و كشورهای آمریكا، هلند، انگلیس و هنگ كنگ بعنوان پشتیبانی اعضا فعالیت دارند.

پ-2-2-1 مصرف كننده های سوییفت

مشتری های شبكه سوییفت را از نظر نوع استفاده می توان به دو گروه تقسیم كرد:

اول: اعضای تمام وقت و دائم

دوم:‌ مصرف كننده های محدود (مانند معامله گرها و واسطه ها)

گروه اول خود به دو بخش 1-اعضاء اصلی 2-اعضاء فرعی تقسیم می گردد. اعضاء اصلی را همان سهام داران شركت تشكیل می دهند و اعضاء فرعی شامل شاخه ها و بخشهای خارجی و شركت های فرعی شامل شاخه ها و بخشهای خارجی و شركت های فرعی هستند كه اكثراً به اعضای اصلی تعلق دارند.

پ-2-2-2 چگونگی عضویت اعضاء در هیأت مدیره

بانكها و مؤسسات مالی با داشتن حداقل 5/1% از سهام (میزان سهام هر عضو با توجه به پیامهای ارسالی آن عضو می شود) می توانند یك نماینده در هیأت مدیره داشته باشند. همچنین اگر هر عضو بیش از 6% از سهام را داشته باشد می تواند حداكثر دارای دو نماینده در هیأت مدیره باشد. اعضایی كه كمتر از
5/1% از سهام را دارند می توانند بطور مشترك با دیگر اعضاء نماینده به هیأت مدیره معرفی نمایند.

پ-2-3 عملكرد شبكه سوییفت

پ-2-3-1 اجزای شبكه سوییفت

شبكه سوییفت از سه جزء اصلی كه عملیات اصلی نقل و انتقال داده ها را انجام می دهند، تشكیل شده كه در زیر معرفی می گردند:

1-(Operation Centers) OPC

2-(Swift Access Point) SAP

3-مصرف كننده

پ-2-3-2 شماره گذاری برای ورودی و خروجی داده ها

در شبكه سوییفت توالی داده ها (اعم از ورودی و خروجی) مورد كنترل قرار گرفته و اطمینان سیستم را بالا می برد. این عملیات بصورت زیر انجام می گیرد:

1-توالی ورودیها

ابتدا ورودیها بوسیله بانك ارسال كننده شماره گذاری می شود بعد از انتقال به سوییفت در OPC چك شده و ارسال گردد. اگر وقفه و عدم تعادلی بین توالی شماره ها بوجود آید سیستم آنرا گزارش می كند.

2-توالی خروجی ها

ابتدا شماره پیام بوسیله OPC تعیین می شود سپس بانك گیرنده آنرا كنترل می كند. اگر وقفه ای در توالی ها مشاهده شود بانك گیرنده می تواند تقاضای یك كپی از پیامهای مفقود شده را بكند.

پ-2-3-3 چگونگی تأیید یك پیام توسط سوییفت

وقتی كه پیامهای ورودی بوسیله بانك به سوییفت ارسال می شود، سوییفت ابتدا آن را از لحاظ استاندارد بودن كنترل كرده و سپس یك كپی از ان پیام تهیه و اگر درستی پیام تأئید شدن وصول آن را بوسیله یك پیغام تأیید كننده به بانك ارسال كنند اعلام می نماید.

پ-2-3-4 ساختار عمومی پیامها

پیامها در بخش Header برحسب نوع و كاربرد به موارد زیر تقسیم می گردند:

پ-پیامهای مستقیم

2-چك ها

3-حواله های مؤسسات مالی

4-مبادلات و تبدیلات ارزی

5-بروات

6-اعتبارات اسنادی

7-تراول چكها

8-حواله های بدهكار، بستانكار

9-صورتحسابهای بانكی

10-معاملات سهام بین بانكها

11-پیامهای ویژه

پ-2-3-4-2 Trailer در ساختار پیامها

یانك ارسال كننده پیامها می باید استانداردهای سوییفت را در عملیات تبادلات بین بانكی رعایت نماید. برای كنترل پیامهای ارسال شده، سوییفت یك سیستم تأیید كننده پیامها دارد كه پیامها را بر اساس مشخصه های سوییفت، می آزماید. این عمل تطابق بطور اتوماتیك انجام می شود. پس از كنترلؤ به بخش trailer اضافه و بهمراه پیام منتقل می گردد. در بانك گیرنده مشخصه هیا مذكور بازبینی شده و بعد از تطابق، از ارسال صحیح متن اطمینان حاصل می گردد تا از وجود ایرادهای احتمالی در سیستم مطلع گشت. علت این نقایص را می توان در ناكارا عمل كردن سیستم و خطاهای ناآشكار ارتباطی جستجو نمود.

پ-2-3-5 كدگذاری بانكها در بشكه سوییفت

برای سهولت در ارتباطات، نشانی بانكها در شبكه كدبندی شده اند و بدین وسیله استفاده كننده ها می توانند از طریق سوییفت پیامهای خود را به بانكهای مختلف در هر كشوری ارسال كنند. این كدها به چهار صورت می باشند:

1-كد بانك 2-كد كشور 3-كد منطقه 4- كد شعبه

پ-2-4 مسئولیت و امنیت پیامها در شبكه سوییفت

مسئولیت پیاما از لحاظ تهیه، ارسال و دریافت، پی گیری بر عهده دو مركز عمده یعنی: سرویس دهنده (شبكه سوییفت) 2-مصربف كننده ها (بانكها) می باشد و هر بخش بر حوزه تحت اختیار خود نظارت می كند. بعنوان مثال بانكها (فرستنده و گیرنده) بر ارتباطشان با SAP نظارت كرده و شبكه سوییفت نیز بر SAP، OPC و ارتباطات بین المللی كنترل دارد. همچنین اگر پیامی مفقود شود سوییفت پی گیری لازم را انجام می دهد.

پ-2-4-1 برخی مسئولیت های ارسال كننده پیامها

در موارد زیر ارسال كننده پیالمها میئول می باشد:

1-ارسال شدن تأییدیه از سوی سوییفت (بخش 2-3)

2-وقتی پیام ارسال شده، در فهرست پیامهای دریافت نشده ظاهر می گردد در صورتیكه تأییدیه پیام از سوی سوییفت ارسال شده باشد.

3-وقتی فرستنده پیام در برابر عدم دسترسی به یك استفاده كننده یا SAP و یا OPC و ارسال پیام خطا از سوی سوییفت، عكس اعمل سریع نشان ندهد.

4-زمانیكه پیان ارسال شده شامل نشانی غیرموجود و یا اشتباه یك مقصد در بخش Header یا Text خود باشد.

پ-2-4-2 برخی مسئوایت های دریافت كننده پیامها

1-عدم واكنش به موقع در برابر پیامهای سیستم

2-عدم برقراری جریان عملیات بانكی بطورمطلوب

پ-2-5 تأمین هزینه ها در سیستم سوییفت

هزینه ها در سوییفت به سه طریق تأمین می گردد:

1-حق عویت 2-پرداخت ماهانه 3-پرداخت سالیانه

توضیح اینكه حق عضویت برای موارد زیر درنظر گرفته شده و توسط دو گروه از اعضاء اصلی و اعضاء فرعی پرداخت می گردد:

الف) برای اعضای اصلی                ب) برای اعضای فرعی

1-عضویت اولیه                           1-حق عضویت برای مقصد اولیه

2-سهام

توضیح اینكه اعضاء اصلی و فرعی در بخش 2-2-1 شرح داده است.

پ-2-6 برخی دیگر از هزینه های شبكه سوییفت عبارتند از:

1-سخت افزار و نرم افزار ترمینالها

2-هزینه شبكه ها بین بانك و سوییفت (تجهیزات ارتباطی + SAP)

3-ادارات موجود در مناطق – تعرفه اجاره نامه های بانكی

بطور خلاصه می توان اینگونه بیان كرد كه بنا بر ساختار اشتراكی سوییفت، این مؤسسه بصورت تعاونی ادارا شده و از طریق دریافت حق عضویتها و هزینه ارسال پیامها هزینه های آن تأمین می گردد و در ضمن اعضاء در سود سهام سهیم هستند.

ب-2-7 برخی دیگر از سرویسهای سوییفت بصورت زیر قابل ذكر می باشند:

1-آموزش پایه ای رایانه

2-همایشهایی برای گروههای مصرف كننده

3-گروههای كاری

4-سمینارهای بین المللی بانك توسط سوییفت

5-خدمات ویژه مانند EDI (Electronic Data Interchange)

پ-2-8 مزایای سوییفت

در بخشهای گذشته معرفی اجمالی از ساختار شبكه سوییفت انجام گرفت بدین ترتیب مزایای این شبكه ارتباطات الكترونیكی را می توان بصورت زیر بیان كرد:

1-دسترسی مستقیم و مناسبق به طرفهای تجاری و زنجیره جهانی مشتریان

2-فرمت های استاندارد پیامها

3-كاهش هزینه های عملیات

4-اجرای سریع و فوری معاملات

5-صورتحسابهای روزانه

6-بهبود بهره وری

7-افزایش مدیریت بر كاریایی سرمایه

8-كاهش ریسك ناشی از خطاها

9-امنیت

10-دسترسی دائمی به شبكه

بانك الكترونیكی چیست؟

بانك الكترونیكی نوع خاصی از بانك است كه جهت ارائه سرویس به مشتریان از یك محیط الكترونیكی (مانند اینترنت) استفاده می كند. در واقع بانك الكترونیكی یك نوع سرویس الكترونیكی (e-service) است. در این نوع بانك تمامی عملیات بانكی اعم از دریافت یا واریز كردن پول، تأیید امضا، ملاحظه موجودی و دیگر عملیات بانكی به صورت الكترونیكی انجام می شود. انجام تمامی این عملیات با سطوح امنیتی مناسب محافظت می شود. مهمترین نوع بانكداری الكترونیكی، بانكداری اینترنتی (Intenet Banking) است كه گاه این دو با هم مترادف فرض می شوند و در این مقاله نیز تمركز اصلی ما برروی بانكداری اینترنتی است.

مدل های بانكداری اینترنتی

دو مدل رایج برای بانكداری الكرونیكی وجود دارد كه عبارتند از بانك های الكترونیكی (e-banks) و شعبات الكترونیكی (e-branches). یك بانك الكترونیكی در واقع موسسه ای است كه فقط روی اینترنت موجود است و دارای هی گونه شعبه فیزیكی نیست. این چهارچوب كاری باعث می شود كه بتوانیم بانكی داشته باشیم كه نیازی به امور كاغذی ندارد، محدود به مناطق جغرافیایی خاصی نیست و هیچگاه درِ آن به روی كاربران بسته نشده و می تواند بیست و چهار ساعته به مشتریان سرویس دهد.

مدل شعبه های الكترونیكی (b-branches) به این صورت است كه بانك های معمولی و مرسوم، خدمات بانك الكترونیكی را به كاربران خود ارائه دهند. علت وجود این مدل آن است كه تمامی كاربران اینترنت و مشتریان بانك ها از خدمات بانك های الكترونیكی استفاده نمی كنند، لذا وجود بانك های قدیمی هنوز تا مدتی لازم به نظر می رسد. تحلیل گران معتقدند كه جهت مهاجرت به بانك های الكترونیكی باید بانك های معمولی با ارائه خدمات بانكی این فرصت را به مشتریان خود بدهند تا این نوع نوین از بانكداری را آزمایش نموده و كم كم جذب آن شوند.

به علت فشاری كه بانك های الكترونیكی به بانك های عادی واریز می سازند، بانك های عادی اقدام به ایجاد بانك های تینترنتی كمكی برای خود نموده اند. آنها بنابردلایلی وادار به این كار شده اند. اول اینكه جداسازی باتنك های الكترونیكی از ساختار بانك هیا مرسوم، حركت كند و آهسته آن ساختار را با یك نمونه كاراتر تعویض می كند. ثانیاً این سیستم كاری به علت نبود كاغذبازی های رایج آزادی عمل بیشتری را برای آن واحد فراهم خواهد ساخت. ایجاد واحدهای بانكی اینترنتی مستقل با توصیه های افراد در برپاسازی اعمال تجاری بر روی اینترنت نیز هم سویی دارد. پیشرفت این كار نیازمند این است كه به بخش بانك الكترونیكی استقلال داده شود و مدیریت آن نیز از مدیریت ام رتجاری مرسوم جدا باشد. سوم اینكه این روش اجازه می دهد كه تا تیم بتواند بانكداری الكترونیكی را با تشكیل گروه های كاری خلاق از افراد همان خط تجاری مدیریت كند.

قابلیت های بانك الكترونیكی

مؤسسه های مالی چند سالی است كه قابلیت های الكترونیكی را فراهم كرده اند كه از آنها می توان به تلفن بانك معمولی، پایانه های ATM و سیستم های خودكار در سازمان های تبادل چك اشاره كرد. با این حال پیشرفت تكنولوژی مهارت كاربران را افزایش داده به همین نسبت تجارت در سطوح كلان و خردت نیز پیشرفته تر شده اند.

برای مثال با وجود سیستم های تلفنی پیشرفته و برنامه های اینترنتی دسترسی ها بسیار ساده تر شده اند. به این صورت می توان سرویس ها و محصولات مرسوم را از طریق كانال های توزیع (Delivery Channel) ارائه داد و حتی تمام سرویس ها و محصولات را با تكنولوژی جدید توسعه داد. برای مثال علاوه بر عملیات محاسبه سود پول و واریز و برداشت پول، این بانك می تواند از برنامه های پرداخت صورتحساب و مدیریت نقدینگی نیز حمایت كند. علاوه بر این توانایی های الكترونیكی می توانند منجر به انتخاب هیا جدید جهت پرداخت الكترونیكی مانند صندوق پول دیجیتالی و پول الكترونیكی شوند.

برای افزایش سادگی استفاده از این خدمات الكترونیكی آنها بر حسب درجه توانمندی به سه دسته مجزا تقسیم یم كنیم. قابلیت های مذكور در سه سطح تعریف می شوند. سیستم های سطح یك فقط می توانند اطلاعات را به همان صورت كه منتشر كننده، آنها را تعریف كرده، ارائه دهند یا می توانند اجازه دهند تا اطلاعات غیرحساس انتقال پیدا كنند (سیستم های صرفا اطلاعاتی). سیستم های سطح دو، اجازه به اشتراك گذاری اطلاعات حساس و برقراری ارتباط بین كاربران را می دهند (سیستم های الكترونیكی انتقال اطلاعات). سیستم های سطح سه، تسهیلاتی از قبیل انتقال موجودی و دیگر تراكنش های مالی را دارا می باشند (سیستم های پرداخت الكترونیكی). بسیاری از سیستم ها از تركیبی از قابلیت های این سه سطح بهره مند هستند.

جهت دریافت فایل SWIFT لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 4,900 تومان

خرید

برچسب ها : SWIFT , دانلود SWIFT , کامپیوتر , ویندوز , نرم افزار , سخت افزار , برنامه نویسی , اینترنت , وب سایت , وب , سایت , مسئولیت و امنیت پیامها در شبكه سوییفت , آموزش پایه ای رایانه , بانكداری الكترونیكی , بانكداری اینترنتی , مدل های بانكداری اینترنتی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر